Celaru habih,…. ahli-ahli Umno tak setuju EGM ditangguh

Exco Pemuda Umno, Datuk Mukhriz Tun Mahathir mempersoalkan tindakan Majlis Tertinggi (MT) menangguhkan Perhimpunan Agung parti yang dijadual Disember ini ke Mac depan yang dilihatnya memberi impak negatif.

Beliau berkata, tindakan MT itu menyebabkan anggota Umno menjadi semakin bosan dengan kepimpinan parti kerana bagi mereka tidak ada keperluan munasabah Perhimpunan Agung Umno perlu ditangguhkan.

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menyifatkan keputusan menunda pemilihan parti sebagai “permainan kanak-kanak” dua pemimpin, hari ini menggesa ahli-ahli Umno supaya menolak keputusan Majlis Tertinggi (MT) semalam.

“Mereka patut menolak (keputusan MT semalam) kalau sayangkan parti.

“Mereka mesti tentukan sikap untuk menolak kerana ini (peralihan kuasa) bukan perkara kecil,” kata beliau pada sidang media di rumahnya di sini sebentar tadi.

Kata beliau, ahli-ahli Umno perlu meminta supaya pemilihan pucuk kepimpinan pusat dikekalkan Disember ini, bukannya menunda ke Mac depan.

Tengku Razaleigh Hamzah mengecam keputusan Majlis Tertinggi (MT) parti yang menangguhkan pemilihan sehingga Mac depan dengan menyifatkannya sebagai “permainan kanak-kanak.”

Ketua Umno Bahagian Gua Musang itu yang sebelum ini pernah menawarkan diri mencabar Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bertanding jawatan Presiden berkata, beliau masih kekal dengan pendirian mahu menawarkan kepimpinan alternatif kepada Umno dan negara.

Tengku Razaleigh berkata, beliau tetap akan bertanding tidak kira bila pemilihan Umno diadakan.

“Kini kita sedia maklum bahawa Malaysia mempunyai prasarana bertaraf dunia dan politik negara dunia ketiga dengan pemimpin-pemimpin menjadikan negara sebagai sebuah republik pisang,” kata beliau pada sidang media di sini mengulas keputusan mesyuarat khas MT pagi semalam.

Dalam mesyuarat MT Umno, 18 September lalu Perhimpunan Agung Tahunan (AGM) Umno akhirnya ditangguhkan tiga bulan sehingga Mac depan.

Sejurus selepas pilihan raya umum ke-12 Mac lalu, ketika banyak pihak mengkritik kepimpinan Umno, khususnya Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi supaya memikul tanggungjawab terhadap prestasi BN, Ketua Penerangan, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib pernah mengesyorkan agar parti memberi tumpuan terhadap soal pemulihan berbanding pemilihan. Bermakna atas syor beliau pemilihan semua peringkat ditangguhkan.

Sehingga kini peringkat cawangan sudah pun selesai mengadakannya. Sebahagian kecil ketua bahagian pula sudah menang tanpa bertanding. Persidangan perwakilan bahagian akan bermula secara rasmi bulan depan, yang turut menyaksikan proses pencalonan bagi jawatan-jawatan utama.

Sekarang dok perati kat Umno sekejap, apa nak jadi kat diaorang, nak harap kat PAS senyap dan lesu jer.

Menentang ISA, tengok ni orang lain pulak ke depan dalam perarakan aman menentang ISA malam tadi di Kuala Lumpur.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: