Tubuh segera Suruhanjaya DiRaja siasat kematian Teoh

Pemimpin Pakatan Rakyat (PR) mendesak satu Suruhanjaya Bebas Diraja ditubuhkan bagi menyiasat segera dan terperinci kes kematian Setiausaha Politik seorang Exco Selangor, Teoh Beng Hock kelmarin.

Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, PR kesal terhadap insiden tersebut dan mendesak siasatan dilakukan bagi mengetahui punca sebenarkematian Beng Hock,30.

“Kita mengucapkan takziah ke atas keluarga mendiang Beng Hock dan mahu siasatan telus dilakukan segera, kita tidak mahu kes ditutup begitu sahaja.

“Janganlah pihak berkuasa mengulangi kata kematian tersebut berpunca daripada penderaan sendiri.,” katanya.

Anwar turut meluahkan bantahan keras terhadap insiden itu dan mendakwa cara siasatan SPRM mengikut arahan politik.

“SPRM mesti bertindak secara bebas dan profesional bukanlah bertindak atas perkakas politik,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghantar memorandum bantahan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor di Plaza Masalam di sini, semalam.

Turut bersama Anwar ialah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, Penasihat DAP, Lim Kit Siang, Setiausaha Agong DAP, Lim Guan Eng dan Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub.

Gesaan sama juga dipersetujui Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub yang mahu satu siasatan rapi dijalankan bagi mencari punca sebenar kematian Beng Hock.

“Oleh kerana beliau meninggal dunia di bawah penjagaan dan di bangunan SPRM, satu Suruhanjaya Bebas Diraja mesti ditubuhkan segera mesti dilakukan terhadap pihak yang bertanggungjawab.

“Perkara ini tidak boleh dibiarkan berlaku kerana kes kematian dalam tahanan pihak berkuasa menjadi perkara biasa dan lumrah di negara ini,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menggesa pegawai SPRM yang terlibat dalam peny:iasatan kematian Beng Hock ditahan bagi membantu siasatan.

Guan Eng turut melahirkan kebimbangan sejauh mana pasukan keselamatan seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), SPRM dan sebagainya bertanggungjawab melindungi rakyat.

“Saya tidak tahu sampai bila kita harus percaya dengan pasukan keselamatan yang melindungi kita kerana apa dilihat, satu demi satu rakyat mati begitu sahaja.

“Dahulu polis bertanggungjawab ke atas kematian rakyat Mongolia tetapi sekarang SPRM mesti bertanggungjawab ke atas kematian rakyat Malaysia,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tampil membuat kenyataan apakah tindakan kerajaan terhadap pembunuhan zalim yang sungguh memalukan dan membelakangkan undang-undang ini.

“SPRM sudah hilang kewibawaannya lagi, kalau hendak menjalankan apa-apa siasatan, lakukanlah di pejabat Kerajaan Negeri Selangor atau pejabat pembantu masing-masing demi memastikan keselamatan mereka yang disiasat) ter:jamin” katanya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: