Maahad Tahfiz Al Quran Al Muhammadi, Muar perlu bantuan

Maahad Tahfiz Al Quran Al Muhammadi (MTQM), Parit Medan, Muar, Johor perlukan bantuan daripada orang ramai bagi membina sebuah sebuah Asrama, kata Pengerusi Maahad, Dato’ Dr Mahfodz bin Mohamed.

Maahad bercadang membina sebuah asrama dua tingkat yang boleh menempatkan seramai 120 pelajar yang menelan belanja RM450 ribu.

Maahad Tahfiz ini diuruskan secara sukarela dan profesional untuk memartabatkan Al Quran sebagai Pusat Pengajian dan penghafalan Al Quran seterusnya melahirkan huffaz dan ulama yang berwibawa, bertaqwa dan berakhlaq mulia di negeri Johor.

Maahad Tahfiz ini mula beroperasi pada awal tahun 2004 dengan 12 orang pelajar dan kini meningkat kepada 50 orang. Dalam masa lima tahun Maahad tersebut telah berjaya melahirkan lebih 10 orang pelajar yang berjaya menghafal 30 juzuk.

Maahad tersebut yang mula dibina pada September 2003 mengandungi sebuah bilik Pejabat, sebuah bilik guru, 8 bilik kelas dan masing sebuah dewan, surau, kantin dan kedai koperasi.

Sempena Ramadhan, tuan-tuan diseru untuk berderma, kerana Firman Allah dalam surah Al baqarah ayat 261 bermaksud:

“Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan Ingatlah, Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakinya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnianya, lagi meliputi ilmu pengetahuannya”.

Oleh itu sebarang sumbangan derma tuan-tuan boleh dibuat secara tunai, cek atau Bank in kepada ke dalam akaun BIMB No. 0102 3010 0377 82 atas nama Maahad Tahfiz Al Quran Al Muhammadi di alamat No. 19, Kampung Parit Medan, Kundang Ulu, 84710 Muar, Johor Darul Takzim. Sebarang pertanyaan sila hubungi 06 9727360/ 019 3531430.

Advertisements

Satu Respons

  1. UMNO wajib dihapuskan dari muka bumi Malaysia barulah ada ketenteraman dan rakyat dapat mengecapi kenikmatan hidup dalam ertikata yang sebenarnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: