Tahniah Najib: Kroni kapitalis didahulukan keuntungan diutamakan

Tahniah kepada kerajaan kerana telah mencapai KPI kementerian perdgangan dlm negeri hal ehwal pengguna dan koperasi diawal tahun baru 2010 dgn pencapaian kenaikkan harga gula. Rupanya baru raayat tahu KPI kementerian ini ialah menaikkan harga barang keperluan dan bukan menjaga kepentingan pengguna.

Tahniah pada sahabat saya menteri kementerian ini, Datuk Ismail Sabri kerana berjaya mencapai KPI diawal tahun lagi sdgkan menteri lain kena tunggu satu tempoh yg lama
.
Kenaikkan yang diumumkan olih kerajaan tidak membantu meningkatkan pendapatan tinggi raayat malaysia sebalik menambahkan beban yang telah terbeban selama ini.kenaikkan ini menunjukan kerajaan telah tidak menambahkan subsidi sebaliknya mengurangkan subsidi harga gula.pemberian subsidi yang diberi pun sebenarnya hanya menguntungkan pemegang AP mengimpot gula sahaja.

Raayat mungkin blh menerima kenaikkan harga gula dn barang2 ruji yg lain seperti beras tepong dan lain-lain dgn membenarkan lebih ramai peniaga yg diberi kebenaran membawa masuk barang-barang ruji ini selanjutnya membina persaingan diantara peniaga.persaingan yang sihat akan memberi kelebihan pada pengguna dan raayat keseluruhannya.Tapi kenaikkan yang berlaku ini masih lagi mengekal sistem monopoli yang dikuasai kroni kapitalis yang sering membantu kepentingan parti politik pemerentah BN.

PM mungkin rasa gembira kerana berjaya menterjemahkan dan menghayati konsep raayat didahulukan pencapaian diutamakan.raayat yg dahulu kena bayar atas alasan kenaikan harga gula antara bangsa. Saya mencadangkan kepada PM menukar slogan didendangkan kepada slogan baru yang berkonsepkan kroni kapitalis didahulukan keuntungan diutamakan.

Sekarang terserah pd rakyat untuk menilai cara kerajaan mengendali urus tadbir negara ini. Yang pasti raayat kena mengubah gaya hidup untuk lebih berjimat dan mengubah gaya hidup daripada terus mempercayaai slogan kosong BN kepada satu azam tahun baru untuk bertekad meninggal kepercayaan terhadap BN berani membuat perubahan bersama PAS dn Pakatan Raayat.

Selamat tahun baru 2010.
MAHFUZ OMAR
Naib Presiden PAS
Ahli Parlimen Pokok Sena.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: