Seronok dengar Wacana Isu Penggunaan Nama Allah


Turut hadir malam tadi ke Wacana isu Semasa mengenai Penggunaan Perkataan Allah oleh Bukan Islam di rumah DSAI yang turut disertai NGO dan individu.

Memulakan ucapan yang saya kenal adalah DSAI, YB ustaz nasharudin Mat Isa, Prof Kamal Hassan, Peguam Hanipa Maidin, YB Khalid Samad, Cikgu Azmi TERAS, Bloger Wan Ji AlBakistani, Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin, Dato’ Ahmad Yaakob TMB Kelantan, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man, Prof Osman Bakar, Haji Mohd Apandi Bekas MP Jeli dan lain-lain.

Seronok dengar orang cerdik-cerdik bercakap. Kebanyakannya pemimpin PAS yang hadir menyatakan pendirian PAS mengenai isu tersebut.

Kenyataan rasmi PAS

  PAS sebagai parti Islam, amat menghormati prinsip kebebasan beragama seperti mana yang ditekankan oleh Islam kerana manusia tidak boleh dipaksa untuk menerima mana-mana agama melainkan ia merupakan pilihan sendiri.

  Prinsip kebebasan beragama ini juga telah termaktub di dalam Perkara 11 Perlembagaan Persekutaan.

  Walaupun demikian dalam konteks masyarakat di Malaysia, suasana dan keadaan setempat perlu diambil kira di atas kepentingan awam bagi memelihara keharmonian berbagai kaum dan agama.

  Setiap warganegara Malaysia wajib memelihara suasana dan keadaan ini. PAS ingin menjelaskan bahawa berdasarkan kepada kaedah Islam, penggunaan nama Allah pada asasnya adalah dibenar untuk digunakan oleh agama samawi seperti Kristian dan Yahudi.

  Walau bagaimanapun, penggunaan kalimah Allah secara salah dan tidak bertanggungjawab mestilah dielakkan supaya ianya tidak menjadi isu yang boleh menjejaskan keharmonian kaum dan agama dalam negara ini.

  PAS memberikan peringatan kepada semua pihak supaya tidak menyalahgunakan perkataan Allah bagi mengelirukan atau menjadikan politik murahan untuk mendapatkan sokongan rakyat.

  Al-Quran telah menyarankan cara yang betul menggunakan perkataan Allah, sebagaimana yang dinyatakan dalam Surah Al Imran ayat 64 yang bermaksud.

  ‘‘Katakanlah: Hai Ahli Kitab,marilah (berpegang) kepada suatu kalimat (ketetapan) yang tidak ada perselisihan antara kami dan kamu, bahawa tidak kita sembah kecuali Allah dan tidak kita persekutukan Dia dengan sesuatu pun dan tidak (pula) sebahagian kita menjadikan sesama manusia seperti pemimpin dan sebagainya sebagai tuhan selain Allah’’.

  PAS dengan tegasnya ingin menolak sebarang bentuk tindakan agresif dan provokatif jahat yang boleh mengugat keharmonian dan mencetuskan ketegangan masyarakat.

  PAS dengan segala rasa penuh tanggungjawab bersedia untuk menjelaskan isu ini kepada semua pihak bagi mewujudkan suasana yang harmoni berdasarkan kepada prinsip keadilan sebagaimana yang termaktub dalam perlembagaan dan dijamin oleh Islam.

  Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang
  Presiden Parti Islam Semalaysia (PAS)

Boleh juga baca kenyataan rasmi PKR di sini

Lagi foto:

YB Ustaz Nasharudin Mat Isa

Prof Kamal Hassan

Naib Presiden PAS Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man

Dato' Ahmad Yaakob, Timbalan Menteri Besar Kelantan

Ucapan Wakil Sabah menarik perhatian hadirin

Bloger Wan Ji dan Zulfaqar bersama YB Dato' Kamarudin Jaffar

2 Respons

 1. […] kalimah ALLAH oleh bukan muslim. Den maleh nak cito yang lain-lain. Anda boleh rujuk [link ini], [link ini] dan [link ini] untuk berita lanjut. Apo yang den nak paparkan ialah bilo time Ust. Abdul Ghani […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: