Dua Program bersejarah: Bersama Ketua Agama dan Pidato Royalti

Lebih 400 orang ketua-ketua agama dari empat buah agama di seluruh negara akan menghadiri jemputan Mahabbah Kerajaan Kelantan sempena majlis jamuan tengahari yang bakal diadakan hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa, berkata pada masa yang sama, majlis yang julung kali diadakan secara besar-besaran itu juga bakal disertai wakil media seluruh negara.

“Selain ketua-ketua agama dari ulama Islam, paderi dan sebagainya, saudara-saudara dari rakan media juga turut menjadi tetamu pada hari berkenaan esok,”ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas mesyuarat exco, di sini semalam.

Sempena majlis yang diketuai Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat itu juga, ada beberapa acara antaranya ucapan dari Tuan Guru sendiri termasuk wakil-wakil dari pemimpin agama juga akan turut berucap.

Program berkenaan bertujuan untuk meredakan keadaan yang sedikit tegang baru-baru ini yang berkait dengan beberapa isu agama.

“Mudahan dengan cara ini Kelantan dapat menjadikan ianya suatu contoh isu-isu sansitif seperti itu dapat diselesaikan secara musyawarah bagi mengekalkan keharmonian masyarakat di negara ini.

“Kita berbangga kerana Kelantan telah menjadi perintis pada program seperti ini,”ujarnya.

Manakala sebelah malam pula, Menteri Besar Kelantan Tok Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, sekali lagi menyeru rakyat Kelantan seluruhnya hadir untuk mendengar penjelasan isu tuntutan royalti di Stadium Sultan Muhammad Ke-1V, bermula dengan solat Maghrib petang ini.

Menurutnya, rakyat Kelantan wajar hadir pada majlis itu untuk mendengar taklimat khas yang akan disampaikan oleh pengerusi Petronas pertama, YBM Tengku Razaleigh Hamzah.

Majlis berkenaan dianjurkan badan bukan kerajaan (NGO) Badan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (Gegar) yang turut disertai berpuluh NGO lain.

“Majlis bermula dengan solat Maghrib, solat sunat hajat dan Isyak sebelum ceramah yang akan ditekankan soal-soal hak, khususnya dari sudut undang-undang,”ujarnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: