Senator Ahmad Rosli tarik balik saman

Anggota Dewan Negara, Senator Ahmad Rosli bin Ibrahim hari ini menarik balik tindakan undang-undang bagi mencabar keputusan Pemangku Raja Kelantan yang melucutkan gelaran Datuk dan beberapa darjah kebesaran termasuk Jaksa Pendamai yang dianugerahkan Sultan Kelantan kepadanya.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Aziah Ali membatalkan saman itu selepas Senator Ahmad Rusli Ibrahim menarik balik permohonan bagi semakan kehakiman keputusan Pemangku Raja.

Mahkamah dijadual mendengar permohonan itu hari ini. Dalam saman yang difailkan pada 30 Nov, 2009, Ahmad Rusli berkata beliau dimaklumkan oleh Setiausaha Kerajaan Kelantan dalam satu surat bertarikh 29 Sept tahun sama bahawa Pemangku Raja telah melucutkan Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia, Darjah Kebesaran Setia Mahkota Kelantan Yang Amat Terbilang (A.S.K) dan Jaksa Pendamai (J.P.) yang diterima beliau antara 1996 dan 1998.

Beliau telah diminta memulangkan darjah kebesaran berkenaan dan tidak boleh lagi menggunakan gelaran “Dato” atau menggunakan kuasa sebagai Jaksa Pendamai Ahmad Rusli dilantik Anggota Dewan negara bagi tempoh mulai 7 Julai, 2008, hingga 6 Julai, 2011.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: