Ling Liong Sik dituduh tipu negara: “SELAMATKAN MALAYSIA DARI PENIPU NEGARA”

Bekas Menteri Pengangkutan, Tun Ling Liong Sik didakwa tipu ....foto Utusan

PUTRAJAYA 29 Julai – Dalam apa yang dianggap mengejutkan, bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr. Ling Liong Sik hari ini dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini atas tuduhan menipu kerajaan Malaysia berhubung skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) melibatkan pembelian tanah bernilai RM1.08 bilion, hampir lapan tahun lalu.

Bekas Presiden MCA itu mengaku tidak bersalah dan meminta dibicarakan atas satu tuduhan utama dan satu tuduhan pilihan menipu Jemaah Menteri untuk memberikan persetujuan terhadap pembelian tanah di Pulau Indah bagi projek PKFZ (dahulu dikenali sebagai Mega Distribution Hub) di Pelabuhan Klang. – Utusan

KABINET DUA KALI KENA TIPU DENGAN TUN LING LIONG SIK: YANG TIPU JAHAT DAN BIJAK, YANG KENA TIPU LEMAH DAN BODOH BANGANG – Dato’ Mahfuz Omar, Naib Presiden PAS

Tun Ling Liong Sik bekas Menteri Pengangkutan dan bekas Presiden MCA telah didakwa di Mahkamah Seksyen kerana didapati melakukan dua kali penipuan terhadap Jemaah Menteri (Kabinet) dalam isu pembelian tanah untuk mega distribution di Pelabuhan Klang bagi tujuan perojek PKFZ. Dua kali penipuan tersebut dilakukan oleh Tun Ling Liong Sik pada 25 September 2002 dan 6 November 2002 di Pejabat Perdana Menteri di dalam mesyuarat kabinet kerajaan Barisan Nasional (BN).

—————-             F A K T A              K E S             ————-
Tuduhan Utama:
“Bahawa kamu diantara 25 Sptember 2002 dan 6 November 2002 di Tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra, Putrajaya telah menipu Kerajaan Malaysia dengan memperdayakan Jemaah Menteri untuk memberikan persetujuan pembelian tanah di Pulau Indah untuk projek Mega Distibution Hub di pelabuhan Klang.

Ia mengikut terma-terma yang dipersetujui antara Kuala dimensi Sdn Bhd. dengan Lembaga Pelabuhan Klang dan dengan curangnya menyembungikan fakta dari Jabatan Penilaian dan perkhidmatan Harta, Kementerian Kewangan.

Jemaah Menteri tidak akan memberikan persetujuan jika fakta tersebut dimaklumkan dan penipuan itu dilakukan dengan mengetahui bahawa perbuatan itu boleh menyebabkan kehilangan salah kepada Kerajaan Malaysia.”

Tuduhan Pilihan:
“Bahawa kamu diantara 25 September 2002 dan 6 November 2002 di Tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra, Putrajaya telah menipu Kerajaan Malaysia dengan memperdayakan Jemaah Menteri untuk memberikan persetujuan pembelian tanah di Pulau Indah untuk projek Mega Distibution Hub di Pelabuhan Klang.

Ia mengikut terma-terma yang dipersetujui antara Kuala Dimensi Sdn Bhd dengan Lembaga Pelabuhan Klang dan dengan curangnya menyembunyikan fakta dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, Kementerian Kewangan.

Perbuatan itu mendorong Jemaah Menteri memberikan persetujuan dan ia tidak akan dilakukan jika fakta tersebut dimaklumkan.”

——————————————————

Penipuan tersebut telah mengakibatkan kerugian yang sangat besar kepada negara dan rakyat. Isu ini sangat memalukan kerana dalam tempoh tak sampai dua bulan Jemaah Menteri (Kabinet) boleh kena tipu oleh seorang anggota kabinet. Ini menunjukkan dalam kabinet kerajaan BN ada penipu dan ada yang kena tipu. Yang tipu sudah tentu jahat dan bijak. Yang kena tipu pula sudah tentu lemah dan bodoh bangang. Yang tipu tak beramanah yang kena tipu pun sama tak beramanah dan ‘pak angguk’ dalam mesyuarat Jemaah Menteri.

Persoalannya ialah bagaimana sebahagian yang kena tipu masih kekal dalam Jemaah Menteri hingga sekarang dan menjawat jawatan yang lebih besar iaitu Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri dan ramai lagi anggota Jemaah Menteri pada 2002 yang turut kena tipu dengan Tun Ling Liong Sik turut kekal dalam kabinet kerajaan Umno / BN. Penipuan tersebut menunjukan anggota kabinet yang ditipu sebanyak dua kali dalam tempoh tak sampai dua bulan hilang kelayakkan sebagai anggota Jemaah Menteri termasuk PM dan TPM.

Apalah malang rakyat Malaysia diperintah oleh kerajaan Umno / BN yang anggota Jemaah Menterinya orang yang bodoh bangang dan mudah ditipu sebanyak dua kali dalam tempoh tak sampai dua bulan. Malaysia tak akan maju jika Jemaah Menteri dari kalangan penipu dan menteri yang mudah ditipu dan ketirisan wang rakyat terus berlaku akibat dari Jemaah Menteri penipu dan ditipu yang melambangkan bodoh bangang kabinet kerajaan Umno / BN. Yang jelas semua mereka ini adalah penipu rakyat Malaysia. Bohong Negara (BN).

“SELAMATKAN MALAYSIA DARI PENIPU NEGARA”

Advertisements

Satu Respons

  1. Bagi saya, pencuri tidak akan mencuri rumah yang dikawal oleh Malaikat dan Berkat daripada Allah SWT, tetapi pencuri berjaya mencuri sehingga dua kali dalam kabinet kerana ada peluang dan mendapat lampu hijau daripada sahabat handai. Mungkin kabinet yang dapat ditipu kerana tidak ada Kawalan Malaikat, berkat daripada Allah SWT dan sistem antivirus mengikut Ahli sunnah Waljamaah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: