Awas! Jangan Tertipu dengan Janji Pemimpin BN

Sesudah Subuh
Awas !! Rakyat Malaysia Jangan tertipu dengan mainan ucapan pemimpin BN kini, mereka akan berubah bila mendapat bantahan daripada rakyat atau NGO.

Tengok berita ini,
Utusan Melaporkan, Tuduhan sesetengah pihak kononnya cukai perkhidmatan 6 peratus yang akan dikenakan ke atas pembelian tambah nilai prabayar, pek atau kad SIM adalah untuk UMNO membiayai pilihan raya umum kelak, amat tidak bertanggungjawab.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin berkata, dakwaan itu tidak benar sama sekali dan tiada kaitan langsung dengan pilihan raya.

“Ia satu tuduhan melulu dan tidak waras,” katanya kepada pemberita pada majlis sambutan Aidilfitri di Pejabat Pelajaran Daerah (PPD), Tangok, di sini, hari ini.

Awang Adek yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan yakin syarikat-syarikat berkenaan akan mengambil tindakan bijak sesuai dengan saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mahukan pihak terbabit menimbang semula keputusan itu.

Katanya, jika cukai itu tidak dikenakan ka atas pengguna, syarikat-syarikat berkaitan masih mampu meraih keuntungan.

Awang Adek berkata, jika syarikat-syarikat terbabit menyahut saranan Perdana Menteri itu, mereka bukan sahaja dapat membantu kerajaan merangsang ekonomi negara tetapi juga akan disanjungi pengguna.

“Jika berlaku sebaliknya mereka seolah-olah membelakangi kerajaan,” katanya. — Bernama

Sedangkan Telco melaksanakan apa yang terkandung dalam ucapan Bajet 2011 yang dibacakan oleh Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan pada 15 Oktober 2010. Awang Adek selaku Timbalan Menteri Kewangan kena lihat handsard parlimen di bawah:

“51. Sementelahan itu, kedudukan kewangan yang kukuh adalah penting bagi menjamin kesejahteraan masa hadapan negara. Bagi mencapai matlamat ini, kerajaan mencadangkan agar kadar cukai perkhidmatan dinaikkan hanya satu peratus kepada 6 peratus. Kerajaan percaya langkah kenaikan yang kecil ini tidak membebankan kerana rakyat mempunyai pilihan untuk mendapat perkhidmatan yang tidak dikenakan cukai perkhidmatan [Tepuk]. Malah, nilai jualan tahunan (threshold) bagi perkhidmatan sedia ada masih lagi dikekalkan. Seiring dengan hala tuju ini, kerajaan juga mencadangkan cukai perkhidmatan dikenakan ke atas perkhidmatan penyiaran TV berbayar [Tepuk].” Baca di sini, atau di sini.

NOTA: [Tepuk] itu adalah Penyokong BN.

Rakyat tidak mengetahui mungkin sudah ada Pekeliling Kementerian Kewangan mengenai Cukai 6 % itu berasaskan Bajet 2011 … tetapi olehkerana mendapat bantahan dari rakyat, Kerajaan terpaksa semula dasar tersebut walaupun hanya sekitar satu (1) peratus sahaja.

MAKA RAKYAT MALAYSIA KENA BERHATI-HATI DALAM PILIHANRAYA KE 13 YANG AKAN BERLANGSUNG BILA-BILA MASA – KERANA SUDAH BANYAK PEMIMPIN BN INI MEMBOHONGI RAKYAT DENGAN DASAR-DASAR DAN SLOGAN-SLOGAN YANG DIJANJIKAN DAN DIUCAPKAN OLEH PEMIMPIN BN SAMADA DI PARLIMEN ATAU DI TEMPAT-TEMPAT AWAM.

UBAH SEKARANGM SELAMATKAN MALAYSIA

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: