Kelantan nak serapkan Hudud dan Qisas dalam Kanun Jenayah Syariah

The Malaysian Insider melaporkan, Ekoran sekatan hampir dua dekad, Tok Guru Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, mahu memasukkan enakmen hudud dalam hukuman syariah negeri Kelantan untuk diguna pakai oleh Mahkamah Syariah.

Oleh itu kata Nik Aziz, PAS berusaha untuk memastikan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 (Hudud dan Qisas) dimasukkan dalam senarai hukum Mahkamah Syariah supaya hakim dapat menggunakannya ketika perbicaraan.

“Usaha kami ialah nak masukkan enakmen hudud dalam senarai hukum Mahkamah Syariah di Kelantan, maknanya kami orang politik berusaha untuk itu supaya ia dapat digunakan oleh hakim,” kata Tok Guru Nik Aziz.

Kenapa melenting-lenting Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, sepatutnya Kerajaan Pusat membenarkan Kerajaan Negeri melaksanakannya  kerana Hak Agama Islam adalah Hak Negeri.

Baca lagi Kenyataan pemimpim Umno: Naib Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi – Hudud Belum Sesuai dilaksanakan – Semacam ada kekurangan sifat Allah iaitu YANG MAHA MENGETAHUI – BERTAUBATLAH WAHAI PEMIMPIN UMNO

Kenapa perlu kerjasama Pusat, kerana perlu kerjasama agensi-agensi lain seperti penyiasat seperti Polis, peguam dan lain-lain yang berada di bawah Kerajaan Pusat.

Kata Nik Aziz lagi, “saya ulang sekali lagi, kami hanya nak masukkan enakmen hudud dalam senarai hukum supaya mahkamah akan menggunakan akta ini.”

Jelas beliau, apabila kes dibawa ke mahkamah, hakim akan menentukan ada prima facie atau sebaliknya.

“Kalau ada prima facie, ada peguam bela dan peguam cara. Daripada Malaysia menerima hukuman gantung sampai mati mandatori (dalam kes) dadah (atau) senjata apa, maka lebih baik terima hudud.

“Gantung sampai mati ini menyebabkan keluarga merana, tak ada tempat nak bergantung, merana hidup dalam keadaan lapar, hudud ini tak mati orang, bila kena hudud tak mati manusia,” katanya dipetik Berita Harian hari ini.

Pada 1993, Dewan Undangan Negeri Kelantan meluluskan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) 1993.
Bagaimanapun sehingga kini ia tidak dapat dilaksanakan kerana dikatakan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: