MP PKR Ketereh: Siasatan melalui Akta Perhimpunan Aman?

PEMBERITAHUAN PERTANYAAN DEWAN RAKYAT
PERTANYAAN : LISAN JAWAB BERTULIS
DARIPADA : TUAN HAJI AB AZIZ BIN AB KADIR [KERETEH]
TARIKH : 02.10.2012(SELASA)
SOALAN 14 : Minta MENTERI DALAM NEGERI menyatakan jumlah makluman yang telah di buat di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012. Berapakah kertas siasatan, pertuduhan dan sabitan yang telah diambil di bawah akta berkenaan. Adakah pelaksanaan akta tersebut memenuhi maksud sebenar ianya digubal.

JAWAPAN
Tuan Yang di-Pertua,
Untuk makluman yang berhormat, Akta Perhimpunan Aman 2012 telah dikuatkuasa pada tahun 23 April 2012. Sejak akta ini dikuatkuasakan, sebanyak 112 kertas siasatan telah di buka dan disiasat oleh pihak polis. Siasatan masih diteruskan dan sehingga kini hanya 3 kes telah dituduh, manakala selebihnya tiada pertuduhan dan sabitan yang telah diambil di bawak akta berkenaan. Kertas siasatan telah dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya dan dikembalikan untuk tindakan selanjutnya oleh pihak polis. Kes masih dalam siasatan polis dan siasatan masih giat dijalankan dan akan dikembalikan kepada pejabat Timbalan Pendakwa Raya dalam masa terdekat untuk tindakan selanjutnya.

Ingin saya maklumkan di dalam dewan yang mulia ini, perlaksanaan akta tersebut memenuhi maksud sebenar kerana ianya memberi hak kepada orang ramai untuk berhimpun secara aman dan tanpa senjata dengan memperuntukkan sekatan-sekatan yang didapati perlu ditepati oleh penganjur demi menjaga kepentingan keselamatn dan ketenteraman awam.Hak dan kebebasan orang lain yang tidak mengambil bahagian dalam perhimpunan turut dilindungi.sebagai contoh pelaksanaannya semasa sambutan “Ambang Merdeka” di dataran Merdeka pada malam 30 ogos 2012 telah berjalan dengan lancar sebagaimana kehendak Akta tersebut.

Tuan yang di-pertua,
Saya menyeru agar semua pihak dapat mematuhi undang-undang negara dan janganlah mengambil kesempatan atas keterbukaan kerajaan di dalam membenarkan rakyat meluahkan ketidakpuasan hati mereka di tempat-tempat yang tidak dibenarkan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: